Sebright

Oprindelse

Denne lille charmerende dværghøne er speciel på mange måder. Navnet kommer fra dens ophavsmand, den engelske adelsmand Sir John Saunders Sebright, som levede fra 1767-1846 og var en pioner inden for målrettet avl og forbedring af husdyrracer. Han udgav flere skrifter om sine erfaringer med opdræt af blandt andet kvæg, hunde, duer, høns og jagtfalke. Selveste Charles Darwin blev inspireret af Sebrights arbejde og citerede ham gentagne gange i sine værker ‘Arternes Oprindelse’, ‘Menneskets Afstamning og Parringsvalget’ med flere.

Sebright var en af de første i England til at udvikle en såkaldt urdværg, en dværghønserace der ikke har en tilsvarende ‘stor’ race af samme navn. Specialklubben for Sebright-racen, stiftet af Sir Sebright selv tilbage i 1810, er tillige den allerførste klub for entusiaster af en enkelt hønserace.

Særlige egenskaber

Sebright-racen er udelukkende fremavlet med udseendet som formål. Der er ikke meget kød på dens lillebitte krop og den lægger kun få æg, men som pryd- og udstillingsfugl hør er den stadig til blandt de mest populære. Racen har et roligt og nysgerrigt gemyt og kan trives godt sammen med andre hønseracer. Sebright er dog bedst egnet til den erfarne hønseholder da især kyllingerne kan være ekstra sårbare over for forskellige sygdomme.

Sebright-racen hører til den ganske lille gruppe af høns hvor hanen har samme fjerdragt som hønen og mangler de normale spidse seglfjer på hals, saddel og hale. Hos Sebright skyldes dette en genetisk mutation der omdanner androgener til østrogen i huden hos hanerne.

Hos alle Sebright-høns og -haner er hver enkelt fjer kantet af en jævn sort kant på en lysere baggrund. Sir Sebright var meget optaget af at racen, også efter hans død, blev ved med kun at findes i de oprindelige to farvetyper Guld og Sølv men den citrongule variant er alligevel siden kommet til.Rugning

Sebright bliver kun sjældent skruk. Ringe evner som kyllingemor.Farver

Guld sortsømmet

Sølv sortsømmet

Citron sortsømmetType: Urdværg (denne race findes kun som dværg)

Vægt høne: ca 510

Vægt hane: ca 625 g

Æg: ca 30 g, flødefarvede

Antal æg om året: 60-80
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549