Brahma

Hurtige facts
- Racen stammer fra distriktet Brahmaputra i Indien.
-Racekendetegn er løbsbefjering, ærtekam og det bistre blik fra de dybtliggende øjne. Kroppen er dyb og bred, men virker ikke tung pga. de lange løb.
- Er af natur særdeles godmodig, fortrolig og ikke flyvende, hvorfor et lavt hegn kan holde dem inde. Deres størrelse til trods har de ikke brug for meget plads.
- Er flittige rugere.
- Forholdsvis langsomt voksende.
- Lægger pænt med lysebrune æg på 53-58 g.
- Vægten for udvoksede dyr er, hane: 5,0 kg og høne: 4,5 kg.
 
Oprindelse

Forfædrene til det der senere skulle blive kendt som hønseracen Brahma kom til Amerika omkring 1850. Sammen med Kochin, en anden race af kæmpehøns der blev importeret fra fjernøsten, vakte de straks stor opmærksomhed på grund af deres hidtil usete størrelse. Hanerne kunne veje helt op omkring 7 kg og måle 70 cm i højden, hønerne lidt mindre. Helt til omkring 1930 var Brahma den mest brugte hønserace i kødindustrien i USA, og mange nyere hønseracer har i større eller mindre grad brahmablod i sig.

Selve tilblivelsen af racen skyldes blandt andre hønseavleren George P. Burnham som i 1852 sendte 9 af sine fineste Brahmahøns til England som gave til Dronning Victoria. Fra disse stammer den sølv sort/båndede type som sammen med den hvid sort/columbiafarvede er de to oprindelige typer. De fugle der blev brugt til avlen stammede som sagt fra Asien og gik under betegnelser som ”Shanghae”, ”Chittagong” og ”Brahmaputra” og det nuværende navn er en praktisk forkortelse som første gang blev brugt i et landbrugsmagasin for at spare plads på siderne.

Særlige egenskaber

Som nævnt har Brahma tidligere været meget brugt som kødleverandør. I dag er der mange andre racer der vokser meget hurtigere og har en bedre kødkvalitet, men Brahma er stadig et interessant bekendtskab i kraft af sin imponerende størrelse og sit rolige temperament. Ydermere er det en meget velegnet race at holde i koldere egne af flere årsager. Dens lille rosenkam og fjerklædte fødder giver både kyllinger og voksne høns en god beskyttelse mod frost og kulde og samtidig er Brahmaen kendt for at levere mange æg vinteren igennem. Racen er dog ikke glad for mudder og fugt på jorden, da dens fodfjer kan klistre til og i frostvejr fryse til is med forfrysninger til følge.

Rugning

Brahmaen ruger gerne og tidligt på sæsonen men kan på grund af størrelsen ofte komme til at masse æg og unger.

Farver

Hvid sort/columbia

Sølv sort/båndet

Gul sort/columbia

Sort

Blå

Tværstribet

Agerhønefarvet

Legbarfarvet

 

Type: tung

Vægt høne: ca 3,75 kg

Vægt hane: ca 4,75 kg

Æg: ca 57 gram, lysebrune

Antal æg om året: ca 180
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549