Araucana

Oprindelse

Araucanaens oprindelse skal sansyligvis findes i Chile i Sydamerika. Den nuværende type menes at være en krydsning mellem to lokale racer: Colloncas, en haleløs race der lægger blå æg og Quetero fra hvilken blandt andet de karakteristiske buskede hovedfjer stammer. Det var europæerne der i sin tid bragte hønsene med sig til Sydamerika, men hvornår den haleløse mutation og de blågrønne æg er opstået vides ikke. I 1800-tallet kom Araucanaen retur til Spanien hvorfra den siden har spredt sig til hønseholdere i hele verden.

Særlige egenskaber

Araucanaens udseende er helt dens eget. Araucanaer har slet ingen hale idet de mangler haleben hvilket giver dem et meget særpræget udseende. Ørefjerkvaste er også typiske for denne race. De mangler næsten helt hagelapper og rosenkammen er meget lille.

Araucanaen er også helt speciel på en anden måde. Den lægger æg med meget smukke lyseblågrønne skaller. Dette skyldes et specielt gen der får et galdestof (biliverdin) til at aflejres i æggeskallerne når de dannes i hønens livmoder. Indeni er æggene dog på alle måder mage til andre hønseæg. Udover Araucana, hvis anlæg for blågrønne æg er videreført til racen Ameraucana og de såkaldte grünleggere, kendes kun et par kinesiske hønsetyper, Dongxiang og Lushihøns, som også lægger blåskallede æg.

Araucanaen har et behageligt og nysgerrigt væsen. Den kan godt, som en kat, gå lidt sine egne veje hvis den får lov. Går den frit i haven kan den finde på at overnatte højt til vejrs i et træ eller lignende, hvilket man bør være opmærksom på.

Rugning

Araucana er berygtet for sit dårlige moderinstinkt, selvom den jævnligt bliver skruk. Typerne uden hale har desuden, på grund af deformiteten, sværere ved at gennemføre en vellykket parring, så man kan opleve problemer med ubefrugtede æg.

Farver

Hvid

Sort

Blå

Perlegrå

Tværstribet

Guldhalset

Sølvhalset

Vildtfarvet

Blå/vildtfarvet

Hvedefarvet

LavendelType: tung

Vægt høne: ca 1,8 kg

Vægt hane: ca 2,25 kg

Æg: ca 52 gram, tyrkisgrønne

Antal æg om året: ca 180Findes også som dværghøne
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549