Svensk Sorthøne

Oprindelse

En lille landhønserace hvis fulde navn i hjemlandet Sverige er Bohuslän-Dals Svathöna. I 1899 blev en lille flok høns med sort fjerdragt og sort hud givet i gave ved et bryllup i Sverige. Bruden kom fra Norge og gommen fra Sverige, men fra hvilken side af familien gaven kom fra vides ikke idag. Sorthønsene blev i familiens eje indtil 1958 og de Svenske Sorthøns der findes i dag stammer alle fra denne hønseflok. Det er stort set hvad man ved om racens oprindelse. Sandsynligvis er de sorte høns kommet med sømænd til Norge eller Sverige fra sydøstasien hvorfra man kender lignende høns.

Særlige egenskaber

Den Svenske Sorthøne er som navnet antyder sort. Det gælder især fjerdragten men også kam hagelapper, fødder, næb og øjne er sorte eller meget mørke. Selv muskler, knogler og nogle af de indre organer er sortlillafarvede. Dens blod er rødt men dog mørkere end andre høns mens dens æg er næsten hvide.

Sorthønen hører til de mindre hønseracer men lægger æg af en udmærket størrelse. Den har et nysgerrigt og livligt gemyt og er som andre landhøns god til at klare sig selv. Den flyver gerne og vil gerne overnatte i et træ eller en busk hvis den får mulighed for det.

Den er med i det svenske genbank samarbejde for gamle husdyrracer som betegner den som truet. Den indonesiske hønserace Ayam Cemani som oplever en stigende interesse i øjeblikket, minder i udseende en del om Svensk Sorthøne men er ikke på samme måde tilpasset det nordiske klima.

Rugning

Som andre landhønseracer en stabil ruger og en god kyllingefører

Farver

Sort


Type: let

Vægt høne: 1,0 – 1,5 kg

Vægt hane: 1,5 – 2,0 kg

Æg: ca 54 gram, hvide

Antal æg om året: ca 140
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549