Nøgenhals

Oprindelse

En sjov hønserace der med sin nøgne hals både frastøder og fascinerer. De fleste der stifter bekendtskab med den ender dog med at komme til at holde af den på grund af dens tillidsfulde og nysgerrige væsen. I Danmark måske mest kendt for sit specielle udseende men i kraft af sine mange gode egenskaber en hønserace med god nytteværdi.

Oprindelsen er temmelig dunkel, men racen som vi kender den idag stammer fra Tyskland. Udgangspunktet var nøgenhalsede høns fra egnen Transylvanien i det nuværende Rumænien hvor de havde en vis udbredelse. Herfra bredte de sig videre til hønseholdere i Østrig-Ungarn og fra midten af 1800-tallet til Tyskland og Frankrig.

Da man har kender nøgenhalsede høns fra blandt andet gamle japanske kunstværker samt fra kamphønsetyper fra sydøstasien, foreslåes det nogen steder at Nomadefolket Hunnerne oprindeligt skulle have bragt hønsene med fra Østen til Centraleuropa sammen med deres heste, kvæg, får og geder. Om dette er sandt vides ikke.

Særlige egenskaber

Det første man lægger mærke til hos Nøgenhalsen er selvfølgelig udseendet. Det kan godt se ud som om det er en syg eller svækket høne, men Nøgenhalsen er faktisk både mere kulde- og varmetolerant end de fleste andre racer. Dens gode immunforsvar giver den stor resistens overfor de fleste fjerkræsygdomme og mutationen der giver den fjerløse hals giver endda anlæg for større brystfylde, hurtigere vækst og større æg videre ved indkrydsning hos andre racer.

Som brugshøne er Nøgenhalsen især velegnet til slagtning da kyllingerne vokser relativt hurtigt til med et rimeligt foderforbrug. Der er godt med kød af en god kvalitet og kyllingerne har en større modstandskraft over for sygdomme end de fleste andre racer. Når man plukker de slagtede kyllinger kan man iøvrigt sætte pris på de mellem 20 og 60 % færre fjer end hos andre hønseracer af samme størrelse.

Rugning

Udviser kun middel rugetrang, men er normalt en god og stabil rugemor når den bliver skruk.

Farver

Sort

Hvid

Rød

Gul

Blå

Gøgefarvet


Type: Tung

Vægt høne: 2,0 – 2,5 kg

Vægt hane: 2,5 – 3,0 kg

Æg: ca 58 gram, hvid/creme

Antal æg om året: ca 180Findes også som dværghøne
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549