D.F.f. R, vaccinationsattest, racebeskrivelse / Racebeskrivelse / Store Høns / Rød Junglehøne, Gallus Gallus

Rød Junglehøne, Gallus Gallus

Oprindelse

Alle tamhøns stammer fra denne hønsefugl der tidligere oftest kaldtes Bankivahønen. Den lever vildt i et område der strækker sig fra Indien og Nepal i nordvest over Burma og det sydøstlige Kina til Vietnam og Malaysia og visse dele af Indonesien mod sydøst.

Man ved ikke med sikkerhed hvor og hvornår tæmningen af Junglehønen begyndte, men sandsynligvis har ihvertfald de gamle civilisationer i Indusdalen i det nuværende Pakistan holdt høns som husdyr for 4-5000 år siden.

Herfra har hønseholdet spredt sig til Persien og videre mod vest til middelhavskysten omkring det nuværende Libanon og Syrien. For ca 3500 år siden var tamhønen nået til Ægypten, Kina og det nordvestlige Europa. I 1493 nåede de første tamhøns frem til det amerikanske kontinent da Columbus havde høns med ombord på skibene på sin anden rejse til Vestindien.

I dag er tamhønen det mest talrige husdyr på verdensplan. Hvert år produceres der mange milliarder kyllinger som slagtedyr eller til brug som æglæggere. Alene i Storbritanien blev der i 1993 produceret 650.000.000 kyllinger til slagt mens 30.000.000 hønniker blev produceret til æglægning.

Særlige egenskaber

Den Røde Junglehøne har i forhold til de nuværende hønseracer ikke megen nytteværdi. Den lægger kun ganske få æg og der er ikke meget kød på dens krop. Det er dog en utrolig smuk fugl der er en fryd at betragte når den med stor vitalitet søger føde, støvbader, holder øje med potentielle farer eller hygger sig i små familiegrupper. Her udfolder de træk man stadig genfinder hos tamhønsene sig på den mest naturlige vis.

De stammer af Rød Junglehøne man kan støde på som volierefugl i dag, er sjældent rene men har i større eller mindre grad været krydset med tamhøns og lægger ofte større og flere æg end racerene vilde individer.

Hvis man er gammel nok, kan man måske huske den Røde Junglehøne fra Københavns Zoologiske have hvor den tidligere gik frit rundt i små flokke mellem havens træer og buske.

Rugning

Junglehønen er en god og stabil ruger hvis rede kan være næsten umulig at finde hvis den holdes fritgående. Skræmmes den af reden er det ikke altid den vender tilbage til æggene, så som rugemor kan den være noget usikker at bruge.

Farver

Vildfarvet. Der findes fem geografiske racer som adskiller sig en lille smule i farverne fra hinanden.

Type: let

Vægt høne: 4,85 – 1,0 kg

Vægt hane: 0,67 – 1,45 kg

Æg: ca 27 gram, hvide

Antal æg om året: ca 30
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549