Fønix

Oprindelse

Fønix er en tysk hønserace med voldsomt forlængede fjer. Racen har sin oprindelse i sidste halvdel af 1800-tallet hvor et antal høns med anlæg for ekstremt lange fjer hos især hanerne blev importeret til Tyskland fra Japan. Hønsene havde en genetisk mutation der gjorde at fjerene blev ved med at vokse og samtidig forhindrede den årlige fældning således at halefjerene derfor med tiden kunne blive mange meter lange. De oprindelige høns mindede en del om vore dages Onagadori-race fra Japan.

På grund af de importerede fugles skrantende helbred blev de hurtigt krydset med forskellige tyske høns for at generne ikke skulle gå tabt. Den unikke evne til fjer der blev ved med at vokse blev desværre udvandet med tiden og efter anden verdenskrig var det kun i Østtyskland at der fandtes fønix der ikke fældede årligt.

Særlige egenskaber

Fønix holdes udelukkende for udseendets skyld. For at de lange fjer ikke skal knække eller blive beskadiget, er det vigtigt at denne race har god plads at manøvrere rundt på samt at der er rent og tørt hvor den går.

Dens temperament kan godt være lidt uroligt, selvom man på grund af de sarte fjer har forsøgt at fremavle en rolig race.

Rugning

Nogle Fønixhøner er udmærkede rugemødre.


Farver

Sølvhalset

Guldhalset

Orangehalset (ikke i DK)

Hvid (ikke i DK)

Sort (ikke i DK)Type: let

Vægt høne: 1,5 – 2,0 kg

Vægt hane: 2,0 – 2,5 kg

Æg: ca 50 – 55 g, hvide til flødefarvede

Antal æg om året: ca 60 – 100Findes også som dværghøne
Horsens og Omegns fjerkræklub | Skovgården, Vandværksvej 32, 8700 Horsens  | Tlf.: +45 27900549